Avtryckaren

Avtryckaren

"the Avtryckarblog"

...

Trollstugan

HusetPosted by R. Fri, October 10, 2008 14:30:03

Blog Image

Brygghuset

...och där stod det i en glänta bland gyllene höstlöv som singlade ner i ett viskande mumlande fras. Huset i dalen hade hört om båd´ hus och om städer. Höga och breda, platta och låga och lutande tornet i Pisa. Det skulle allt vara nåt! Så huset lutade sig vällustigt mot slänten, rapade försynt och somnade... och sov så i etthundra år, tills en dag - just idag - då just jag kom förbi...

Svensbyäng (Sillegården) 2008-10-09

  • Comments(1)//blog.fingeravtryck.se/#post45

Pantad o såld

HusetPosted by R. Fri, July 04, 2008 15:45:17

Jahapp, så var det gjort (för några dagar sedan)

Har slitit som en bäver i motvind, dag efter dag, men det blev uppstädat o uppfischat, så det blev budgivning o alla blev nöjda o glada smiley Den enda som inte var helt glad var antagligen undertecknad som utan att ha fått besked därom i förtid, blevo debiterad a´30 000:- för mäklarens uppdrag... Hursom. I dagarna har jag prutat på denna summa, men likväl blir det drygt 20 kalasbyxor, men, men... Någonting ska jag kanske betala.

Är det lugnt nu då, är en rättmätig fråga. Nej, är svaret. Lugnt blir det aldrig i mina hjärnvindlingar utan det finns redan ett nytt objekt på G. Köpte det t.o.m. INNAN Brattsättern var såld. Råd? Ja, goda råd var verkligen dyra, men på något konstigt sätt tror jag inte att det "nya" gamla objektet kommer att kosta någonting mer än Brattsättern kostade från början, så det blir bra (har jag bestämt mig för)

Har dessutom startat upp en foto-sida, så gå till denna hemsidas startmeny o klicka på "foto" så landar ni där. Det nya objektet förevisas i all sin prakt (moahaha!!!) just där.

  • Comments(0)//blog.fingeravtryck.se/#post39

Bara en bild

HusetPosted by R. Tue, June 10, 2008 16:05:03
Blog ImageGillar kortet, thats it smiley

  • Comments(1)//blog.fingeravtryck.se/#post38

Vägval

HusetPosted by R. Tue, June 10, 2008 16:04:01

Hm... Nu var det detta med rubrik, men "vägval" känns som ett riktigt ord i sammanhanget.

Jag har städat o dragit skräp o skrot i fem dagar straight och har nu lyckats få ihop följande:

60 m3 skrot, sex skrotbilar, en pickup fullastad med skrot, sju traktorlass med virke i olika stadier av förruttnelse, 65 reservdäck på fälg, två traktorlass osorterat SKRÄP, 12 kasserade bilmotorer, tre växellådor, några kubik smutsigt sågspån och fyra traktorlass med sly, kvistar och småträd. I tidsrymden "fem dagar" innefattas även en omfattande inre städning. Väldigt omfattande faktiskt...

Till saken hör dock att sambon inte är direkt begeistrad av fastigheten så... nu ska den säljas. Inte för att det gör så värst ont i hjärtat eftersom en av orsakerna till köpet var att få bort parasiten och rädda stället till eftervärlden, så nu ska jag gå vidare med ett nytt projekt. Ska klippa lite gräs o måla lite för att därefter få ut objektet på nätet nästa vecka.

Wish me luck smiley

Blog Image

  • Comments(2)//blog.fingeravtryck.se/#post37

Ytterligare ett steg på vägen

HusetPosted by R. Wed, May 14, 2008 12:50:07

Jahaja. Då var det dags för nästa steg. har efter många om och men kommit så långt att jag fått avstyckningen gjord. Lite inttressant är det att något verkligen BLIR gjort eftersom inget gjorts här sedan runt 1960, då det slutade vara arrendejordbruk. Sedan dess har Stora Skogbolaget AB gjort sitt för att plantera bort allt av historia med den stora sura granen. Hursom, så var jag o lantmätare Lars här o stakade ut (de i mitt tycke snävt tilltagna) gränserna, men jag känner mig nöjd ändå mitt i förfallet och igenväxningen. Det känns lite som att ha börjat vända något på rätt köl om än väldigt långsamt.

Det var fö. en fantastiskt fin dag när våren står o väger mot sommar. Vitsipporna har knappt orkat öppna sig och tusentals liljekonvaljer står hopsnurrade som små gröna servetter. Sagolikt stillsamt o vackert.

Blog Image

  • Comments(0)//blog.fingeravtryck.se/#post36

Vintern rasat ut

HusetPosted by R. Tue, April 01, 2008 13:00:54

Blog Image

Tänkte att det var dags att lägga upp sista vinterbilden för säsongen. Det hade varit fint snöfall strax efter påsk o därefter kom den vackra dagsmejan. En vecka senare är snön borta och fjolårsgräsets gulbruna, ovårdade frisyr dyker fram. Betydligt tristare än kritvit pudersnö, men om en inte alltför avlägsen framtid byts även den mot det friska försommargräset och DÅ blir det fint igen.

  • Comments(1)//blog.fingeravtryck.se/#post35

Ritual

HusetPosted by R. Mon, March 17, 2008 10:53:46

Jahaja! Då lägger jag in ännu en text under rubriken "huset". För en eventuell utomstående betraktare ter jag mig väl antagligen som en slags husoman (vilket jag kanske är?) Inte för att jag samlar på dem, men jag har onekligen en viss förkärlek för fyrkantiga hyddor iklädda faluröd träpanel. Whatever. Någonting nördigt ska det hållas på med och då har jag snöat in på brädor i husformat...typ!

Ett av mina samlarobjekt är för den hemtame läsaren (den som mot förmodan inte är hemtam i denna bloggen har uppenbarligen missat något o får i hemläxa att läsa alla inlägg sedan i augusti/september 2007. Ha!!) Brattsättern! Jodå, Brattsättern är faktiskt en f.d. säter. Hursom så har den säkerligen inte fungerat som sådan sedan någon gång på 1830-40-talet för det var då huset fick sin nuvarande Värmlandsgårdska form. äh, skit. Det var inte detta jag skulle snöa (ja det snöar fett ute!) in på utan något annat. Mittåt gôtt fôlk!

Jo, i lördags kväll hade jag en biltur neråt Fagerås (skjutsa tonåring) o på vägen därifrån så tänkte jag att jag skulle ta en omväg. En medveten omväg., så det var inget knas med det. Nädå. Åkte först förbi sommarstugan (jodå, det finns en sån också. Tack till mor o far) o kollade att inga arga granar kastat sig över stugan sedan sist. Nädå. Allt väl! Fortsatte i den vackra vårkvällen via Mangskog, Kronan och Slobyn upp till Långjohanstorp o klev ut i totaltystnaden. Inte ett knäpp, bara ett brus. Nä, jag har inte tinnitus, men väl en brusande å inom hörhåll! Traskade upp till gården o kikade om ockupanten var i närheten, men nej. Tyst o lugnt. Kikade inne i huset o kunde skönja att en viss aktivitet hade försigått. Ett bord som nästan fällts ihop, en stol som flyttats, två kassar med något odefinierbart skräp och sedan alla högar med kläder, tidningar, små skruv, brickor, utjänta batterier, kaffepaket, tomma mjölförpackningar, smörbyttor.... Gahhhhh!!!! jag kände att sinnet rann över av allt segande o sölande o denna unkna doft som ockupantgrisen bidragit med efter snart 25 år i huset. Jag kastade in bordet i kökets ena hörn med all kraft, sopade undan allt skräp från kökbänken med armen i ett enda svep så att det for i golvet så dammet yrde o hävde iväg kläder o kassar i en kaskad av skräp. Puh! Kände att jag var tvungen att avreagera mig. Samlade därefter ihop en del brännbart såsom tomma sockerpaket o annat löst, gick ut i skymningen o började rigga en brasa. Lade papper o bös i botten, därefter en gammal äcklig vassmatta, en möglig lodenrock, byxor o därefter några armstöd från en soffa o.s.v. Tände i lugn o ro o lät elden så sakta ta fart o få fäste. Lade på mer kvistar o ris o lite med skräp inifrån huset. Stod där en stund o betraktade min rituella eld o hoppades att detta skulle påminna ockupanten om hans värdelösa ägodelars förgänglighet. Stängde därefter ytterdörren o gick sakta därifrån medan ett vackert gnistregn färgade marshimlen orange o röd, likt nyårsraketer i miniformat.

Jag säger som min sambo. "Valborg, då Du!" Det kommer bli en brasa att minnas smiley

  • Comments(0)//blog.fingeravtryck.se/#post34

Första steget åt rätt håll

HusetPosted by R. Fri, February 29, 2008 15:29:41

Nu så!

Har haft en tre månader lång prövotid och väntat, väntat, väntat på att min sävlige ockupant ska ge sig av...men icke! Suck! Inte för att jag trodde att han var bildbar eller på annat sätt hade något slags intellekt, men ändå. En uppsägning är alltnog en uppsägning, men tydligen inte för denne bohem. Var upp o påminde honom i onsdags att "Imorgon är det sista dagen för dig här!" Självklart ville filuren ha mer tid, men jag bara vände ryggen åt honom o sa att han inte var något o prata med.

Kronofogden är inkopplad, men jag vet att sånt ändå tar tid, så jag åkte upp i morse med handläggare från soc. o knackade på. Där stod han i ullstrumporna o såg förvånad ut. Nåväl. Tydliga besked o ett ultimatum om att flytta innan han får bärhjälp av polisen. Märkligt nog stod karln bara o trampade fram o tillbaka på köksgolvet o kom liksom inte ur fläcken...

Sent omsider fick han på sig varmare byxor, kängor, rullade ihop madrassen o täcket o la alltihop i en... skottkärra! Visst! Inte nog med det utan fram ur skafferiet hivade han ut tre gamla hagelbössor..! Grattis! De hamnade i skottkärran de med tillsammans med en gasoltub + värmeelement....just in case. Under tiden han flummade omkring efter andra värdelösa tillhörigheter pilade jag ur låset till ytterdörren o snodde nycklarna. Strax därefter går jag in o kikar lite bland hans böcker (jo, han är tydligen läskunnig). Hittar många böcker som handlar om familj (han är skild sedan länge), billiga kioskdeckare o annat. Det som fångar mitt intresse är dock en vältummad bok på engelska som heter "The Family" o handlar om Charles Manson. Jag vill o tänker inte dra några växlar av det, men kombinationen av det, bohemlivet, hagelgevären o en allmänt asocialt självdestruktiv attityd gör att det inte känns så alldeles perfekt att ha honom i närheten. Nåja. Vi kom mer eller mindre överens om att han får plocka ut resterande sopor under några dagar o låta huset stå öppet under tiden. På onsdag nästa vecka kommer lite kommunfolk dit o börjar bära ut hans grejor o därefter är han portad forever! Tung process, men oerhört skönt att se en ljusning i tunneln. Å ena sidan vill jag inte medverka till att han hamnar på pottkanten, men ju mer jag ser o träffar individen i fråga, desto mer inser jag att han faktiskt har satt sig i skiten själv.

Som en värdig avslutning på detta, sade han dessutom upp den lägenhet som sociala myndigheterna har fixat åt honom, så nu är han i princip hemlös... På tal om att självmant sätta sig i skiten! Tjena!

------------------------------------------------------

Självklart snöade det dagen innan vi skulle dit o hjälpa honom ut med grejorna så skit var det med det, men å andra sidan fick han eld i baken att städa ur sin socialhjälpslägenhet istället, så den vart städad i ett enda huj av soc. Inget ont som inte har något gott med sig. Vi tar nya tag i april när snö o tjäle gett vika./R

  • Comments(2)//blog.fingeravtryck.se/#post32

On the Inside Lookin´Out

HusetPosted by R. Thu, January 17, 2008 14:07:09

Blog Image

Här stod en gång för 40-45 år sedan korna och idisslande funderade på vardagslivet. Nu är allt avflyttat och tystnaden, damm och spindelväv är det enda som lämnats kvar. Tänker på allt liv det varit här på folk o fä med levande landsbygd. Nu står här granskogen tyst och allvarlig, men ändå inte stum. Ljuden från då har ersatts av mer tidlösa ljud som vindens sus genom grenverket. Åarnas slingrande färd blir till ett befriande brus när vattnet färdas genom skogens mörka sal på väg mot den klara skogssjön. Vissa ljud är borta, andra är sig lika och det är nog vackert så.

  • Comments(0)//blog.fingeravtryck.se/#post31

SMHI

HusetPosted by R. Thu, January 10, 2008 09:36:36

Tja, någon rubrik måste jag antagligen ha, så då får det bli lite väderrelaterat, eller hur? Inte för att vädret ska dryftas i synnerhet, men snön sisådär i synnerhet och omständigheterna däromkring (sicket ordbajseriiii)

Det är så att jag fortfarande med ett naivt barns glada upptäckarglädje fortfarande fascineras av vilken skillnad det kan vara från en plats till en annan. Ena stunden är jag här nere i Dalen (Fryksdalen förstås - var annars??) o det är blask/slask/tö-snö, 20 minuter senare är jag knappt 300 meter längre upp i terränglådan och sisådär 17 kilometer längre norrut. Vad händer då? Jo, detta!

Blog Image

Visst är det fint! Kan nästan tro på att Gubben Vinter varit framme o andats på alla träd. Snön var trevligt pulsig upp till knäna, så nog är vintern här (ja, åtminstone...här). Här kommer fö. en av Svenska Rallyts specialsträckor gå. Jag förstår dem till fullo!

Blog Image

Åsså har vi mitt magasin uppe på "Sättern". Ett kort som ter sig närmast monokromt i all sin urblekthet, men det är just det som är så vackert, tycker jag. Det är när färgerna tonas ut till intet o går i varandra.

Hej så länge!

  • Comments(0)//blog.fingeravtryck.se/#post30
Next »